Έκαναν πρεμιέρα στις αντιπαραθέσεις Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ

Πρεμιέρα στην κόντρα μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης επί ημερών του Νίκου Χριστοδουλίδη, προκάλεσε η εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας από την Αθήνα για τη σύσταση και λειτουργία του Ανωτάτου Συμβουλίου Κύπρου-Ελλάδας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, απάντησε στην κριτική του ΑΚΕΛ για το θέμα, χαρακτηρίζοντας μεταξύ άλλων λυπηρό το γεγονός της αντίδρασης του ΑΚΕΛ.

Νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, εξέφρασε την ανησυχία της Εζεκία Παπαϊωάννου για τις κοινές συνόδους των Υπουργικών Συμβουλίων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, υποδεικνύοντας πως αναμένει απαντήσεις από την Κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Στη γραπτή του δήλωση ο κ. Κουκουμάς αναφέρει ότι, «η ενισχυμένη και πολύπλευρη διακρατική συνεργασία με την Ελλάδα ήταν και είναι απαραίτητη, δεδομένου μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι το πιο σημαντικό στήριγμα της Κύπρου στον αγώνα της. Η δε θεσμοθέτηση της διακυβερνητικής συνεργασίας είναι επίσης καλοδεχούμενη».

Την ίδια ώρα ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία του, διότι όπως εξήγησε, «οι κοινές σύνοδοι των υπουργικών συμβουλίων Κυπριακής Δημοκρατίας και Ελλάδας ανά τακτά διαστήματα στην παρουσία του Προέδρου και του Πρωθυπουργού αντίστοιχα, όπως ανακοίνωσε χθες από την Αθήνα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, παραπέμπουν αλλού και δεν εκπέμπουν τα ορθά μηνύματα για την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητου δικοινοτικού κράτους. Είναι βέβαιο δε, ότι θα τύχουν εκμετάλλευσης από την τουρκική προπαγάνδα που θέλει να αμφισβητεί την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Παράλληλα, ο κ. Κουκουμάς αναφέρει πως, «το ΑΚΕΛ αναμένει από την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη απαντήσεις και περαιτέρω διευκρινίσεις. Αναμένει, επίσης, ότι τέτοια σοβαρά ζητήματα θα συζητούνται στο Εθνικό Συμβούλιο πριν τη δημόσια εξαγγελία των όποιων αποφάσεων».

Η απάντηση Λετυμπιώτη

Στον Γιώργο Κουκουμά, απάντησε από την Αθήνα ο Κωνστνατνίνος Λετυμπιώτης, σημειώνοντας πως «ήδη, ο Πρόεδρος είχε δηλώσει ότι συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ήταν προγραμματισμένη να γίνει αμέσως μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για όσα θα γίνουν στις Βρυξέλλες. Είναι τουλάχιστο λυπηρό τέτοιου είδους σημαντικές θεσμοθετημένες αποφάσεις να μην τυγχάνουν στήριξης».

Μάλιστα, υπενθύμισε ότι η Κύπρος έχει θεσμοθετήσει με την Αίγυπτο αντίστοιχο Συμβούλιο, η Ελλάδα έχει με αρκετές χώρες των Βαλκανίων, ακόμα και με την Τουρκία.

«Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή και αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι οι εξαίρετες σχέσεις Κύπρου – Ελλάδας διαχρονικά , και αυτό δεν μπορεί κανένας να το αμφισβητήσει, θεσμοθετούνται πλέον μέσω αυτού του Οργάνου, για μια καλύτερη συνεργασία και συντονισμό σε κοινούς στόχους και επιδιώξεις, όπως η ενέργεια και η ναυτιλία, πέραν του εθνικού μας προβλήματος», κατέληξε ο κ. Λετυμπιώτης.

Απαντά στο ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ

Από την πλευρά του το ΔΗΚΟ απαντώντας στο ΑΚΕΛ αναφέρει ότι, «συγκεκριμένες αναφορές του ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφορικά με την εξαγγελία σύστασης Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδος, δείχνουν ότι στο ΑΚΕΛ δεν αντιλαμβάνονται ή δεν θέλουν να αντιληφθούν, πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Προσθέτοντας ότι, «τέτοια κοινά συμβούλια στρατηγικής συνεργασίας υπάρχουν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτά τα διακυβερνητικά όργανα είναι κάτι συνηθισμένο σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο τέτοιων μηχανισμών αναπτύσσεται διάλογος σε τομείς κοινού στρατηγικού ενδιαφέροντος».

Παράλληλα, το Δημοκρατικό Κόμμα σημειώνει πως, «στην Ευρώπη οι πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτές μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας και της Γαλλίας και της Ιταλίας. Σημειώνουμε δε πως για σειρά ετών λειτουργούσε συμβούλιο στρατηγικής συνεργασίας αναμεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Το παράδοξο είναι ότι μέχρι σήμερα δεν είχε λειτουργήσει ένα τέτοιο συμβούλιο στρατηγικής συνεργασίας αναμεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, δηλαδή μεταξύ των δυο χωρών που έχουν τις στενότερες και ιστορικότερες διασυνδέσεις στην Ευρώπη».

Επανήλθε το ΑΚΕΛ και κάνει λόγο για διαστρεύλωση

Με γραπτή του ανακοίνωση, ο κ. Κουκουμάς, απάντησε στον κ. Λετυμπιώτη, για να αναφέρει ότι, «ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν έκανε καλή αρχή επιλέγοντας να διαστρεβλώσει την σαφέστατη τοποθέτηση του ΑΚΕΛ».

Το ΑΚΕΛ, σημειώνει, «δήλωσε ότι υποστηρίζει την στενή διακρατική συνεργασία αλλά και τη θεσμοθέτηση της διακυβερνητικής συνεργασίας Κύπρου με την Ελλάδα, η οποία ήταν και παραμένει το βασικό μας στήριγμα. Αυτό όμως είναι πολύ διαφορετικό, από την εξαγγελία του Προέδρου Χριστοδουλίδη για κοινές συνόδους των υπουργικών συμβουλίων των δύο κρατών. Απαιτούνται σοβαροί χειρισμοί σε αυτά τα θέματα προκειμένου να μην στέλνονται μηνύματα που μπορεί να παρερμηνευτούν ή να τύχουν εκμετάλλευσης από την Τουρκία για να υπονομεύει την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Συνεπώς, καταλήγει, «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αυτό που θα πρέπει να απαντήσει είναι αν ισχύει ή όχι η εξαγγελία του Προέδρου για κοινές συνεδρίες των υπουργικών συμβουλίων Κύπρου-Ελλάδας».

Δειτε Επισης

Μπαίνουν στο δικαστικό ρινγκ για τη μητέρα των μαχών Εισαγγελία και Ελεγκτής-Ο τελικός των κορυφαίων θεσμών
Επανέρχεται η CMC-«Η ΕΤΥΦΑ εξακολουθεί να αρνείται να πληρώσει για όλες τις αλλαγές»
Κινέζος Πρέσβης: Η Κίνα τηρεί μια στάση αρχών στο Κυπριακό
Η λύση του Κυπριακού βάσει ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε εκδήλωση στη Λευκωσία
N. Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση επενδύει στην ΕΕ για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού
Έφτασε στη Γάζα από την Κύπρο το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της προβλήτας (pics)
Πρόεδροι Ζαμβίας, Μοζαμβίκης και Μποτσουάνας στηρίζουν προσπάθειες λύσης Κυπριακού
Η ΕΤΥΦΑ απορρίπτει ισχυρισμούς κινεζικής Κοινοπραξίας στο Βασιλικό
Ε. Χαραλαμπίδου σε Νομική Υπηρεσία-«Ο Εισαγγελέας εκτίθεται, υπάρχουν διαβαθμίσεις για να κλείνουν στόματα»
Ευγνωμοσύνη Λευκωσίας για στάση στο Κυπριακό εξέφρασε ο Πρέσβης στο Νεπάλ